BANANOWE MUFFINKI

0
234
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma dojrzałych bananów
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 8 łyżek masła orzechowego
4. 125 ml płynnego miodu
5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
6. 2 łyżki drobno startych orzechów włoskich
7. Aromat waniliowy lub rumowy
8. Szczypta soli

WYKONANIE:

Banany obrać i pokroić a następnie rozetrzeć widelcem. 4 ? 5 łyżek wody, miód, masło orzechowe, aromat waniliowy lub rumowy bardzo skrupulatnie wymieszać z rozgniecionym bananem.
Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmieszać ze startymi orzechami i szczyptą soli. Powoli, stale mieszając, dodawać do masy bananowo ? miodowej. Wilgotne ciasto rozkładać do nasmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką małych foremek do pieczenia babeczek.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z napełnionymi foremkami. Muffinki piec około 20 ? 25 minut na złoty kolor.
Można oprószyć cukrem pudrem.