SKŁADNIKI:
1. 4 bardzo duże cebule?
2. 1 jajko
3. 1 kajzerka
4. 30 dag mielonej cielęciny
5. 1 marchewka
6. 2 szklanki bulionu (cielęcego lub warzywnego z kostki)
7. Pęczek zielonej pietruszki
8. 4 plasterki boczku
9. 2 ząbki czosnku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Cebulę obrać, ściąć wierzchołki i włożyć do wrzątku na 5 minut. Cebule wyjąć i lekko przestudzić. Wydrążyć łyżką miąższ (żeby zostały dwie warstwy). Połowę tego miąższu drobno posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startą marchewką i jajkiem. Doprawić do smaku. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Wydrążone cebule napełnić farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Każdą cebulę nakryć plasterkiem boczku, pozostały miąższ z cebuli ułożyć wokół cebul i całość zalać bulionem. Wstawić do piekarnika na godzinę (180 stopni Celsjusza).