Chleb wieloziarnisty
Bardzo spodobał mi sie ten przepis ,gdyż w swoim składzie miał mnóstwo ziaren…a takie chlebki smakują mi najbardziej, dodatkowym jego atutem, był krótki czas oczekiwania na wyrośniecie 😉
Chlebek ładnie wyrósł , ślicznie sie zarumienił…najwięcej pochwał otrzymał od mojego męża, który był nim wręcz …zachwycony:)
Przepis ujrzałam na blogu Abbry, która wypatrzyła go u Komarki.
Przepis na 2 duże prostokątne blaszki keksowe.
– 1 kg mąki krupczatki
– 1 szkl. otrąb pszennych
– 3 łyżki sezamu
– 6 łyżek siemienia lnianego
– 6 łyżek łuskanego słonecznika
– 2 łyżki pestek z dyni
– 1,5 łyżki soli
– 5 łyżek cukru
– 5 dag drożdży
– 1 litr wody
Mąkę , ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać.
Zalać ciepłą woda i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temp. 230 stopni C. przez około 50 min.
Studzic na kratce.
Smacznego:)