Bardzo ciekawy chlebuś… mięciutki… pulchny… pachnący… o pięknym pomarańczowym kolorze miąższu i cudownym smaku suszonych pomidorów i cebuli.
Dla mnie to taki słoneczny letni bochenek, już nie mogę się doczekać pierwszego wiosenno-letniego grilowania, gdyż chlebek ten będzie wybornie pasował do potraw z grilla 🙂
Podczas wypieku chlebka w całym domu pachniało pizzą 😉
Przepis z „Poradnika Domowego”.
Składniki:
– 6 szklanek mąki pszennej typ 850
– 25g drożdży
– 2 szklanki ciepłego mleka
– 2 łyżki stołowe cukru
– łyżka stołowa gęstego przecieru pomidorowego
– 3 płaty suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
– 5 łyżek stołowych oliwy z zalewy do suszonych pomidorów
– 5 łyżek oliwy extra vergine
– duża cebula
– 2 łyżki soli
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, wlać pokruszone drożdże wymieszane ze 150 ml ciepłego mleko.
Pozostałe mleko połączyć z przecierem i wraz z obiema oliwami wlać do mąki i wymieszać.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło ok. 2 godz.
Potem wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną cebulę.
Uformować 4 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na natłuszczonej blaszce( po dwa na jednej) .
Nakryć i trzymać w cieple, by urosły.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec 45 min.
Smacznego:)
Moje uwagi:
Na raz piekłam 2 chlebki z połowy porcji,( chlebki te zajęły całą blaszkę ! ).