Ciasto gruszkowe

0
164
Rate this post

Składniki:

1. 1 kilogram gruszek
2. 2 budynie waniliowe
3. 3 szklanki mleka
4. 2 łyżki cukru
5. 2 galaretki cytrynowe
6. 3 paczki herbatników petit beurre
7. 6 łyżek syropu cytrynowo – limonkowego
8. paski skórki cytrynowej i listki melisy do dekoracji

wykonanie:

formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dno poukładać herbatniki i skropić je syropem cytrynowo ? limonkowym.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić syropem cytrynowo ? limonowym i odstawić na 15 minut a następnie wymieszać z jeszcze ciepłym budyniem. Masę przełożyć na herbatniki w formie, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć zalać masę budyniowo ? gruszkową w formie i schłodzić jeszcze przez kilka godzin. Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować skórkami cytrynowymi i świeżymi listkami melisy.