Czy jest jeszcze praca w piekarniach?

0
166
Rate this post

Robota w zakładzie piekarskim to w umyśle znacznej części z nas, praca piekarzy przy ogromnych piecach piekarniczych. Noszący białe kitle i czapkę piekarza przygotowują ciasto w myśl sobie jedynie znanej receptury. Potem modelują na odpowiednie chleby. Później wszystko wkładana jest do dużego solidnego pieca opalanego węglem.
W naszych czasach jednak zawód ten uległ ogromnym przemianom. Robota w zakładzie piekarskim kształtuje się kompletnie inaczej niż to sobie obrazuje przeważająca większość z nas. Ekipa znających się na swoim fachu pracowników piekarni została przekształcona w zestaw maszyn piekarniczych. Ich obowiązki są zbliżone ale szybkość pracy oraz powtarzalność są znacznie lepsze. Za sprawą maszyn produkcja zakładu piekarskiego jest bardzo usystematyzowana. Codzienne koszty wynoszą mniej jednak wkład początkowy jest ogromna. Przez to bariera wejścia do grona firma zajmujących się wypiekiem jest raczej wysoka.
Największe piekarnie produkują nawet kilka tysięcy sztuk produktów piekarskich na godzinę. Ich osiągi są tak olbrzymie dzięki mechanicznym linią do wypieku bułek. Maszyny piekarnicze nie wymagają prawie żadnej ingerencji, ich działanie jest prawie kompletnie automatyczne. Jednorazowo wdrożony projekt może być odtwarzany na okrągło.
Okazuje się zatem, że robota ludzkich rąk w zakładzie piekarskim ograniczona została do granic możliwości. Zmniejszenie ilości miejsc pracy to skutek braku chętnych do jej wykonywania. Technika uczące przyszłych pracowników piekarni z każdym rokiem przyjmują znacznie mniej ochotników. Transformacja ta ma miejsce od wielu lat. W bliskiej przyszłości można oczekiwać, że w zakładzie piekarskim będzie można znaleźć więcej informatyków niż adeptów sztuki piekarskiej. Kiedyś z pewnością powstaną zupełnie automatyczne piekarnie w których maszyny piekarnicze będą funkcjonowały bez ludzi.