Przygotowanie dań do pudełek
W kuchni firmy cateringowej wszystko musi być dobrze zorganizowane. Przede wszystkim chodzi o to, że przygotowanie kilku różnych potraw spełniających normy konkretnych diet nie jest łatwy w organizacji. Dlatego właśnie konieczne jest wcześniejsze rozplanowanie prac każdego dnia. Dzięki temu będzie można ustalić, z jakich receptur skorzystać danego dnia, by móc spełnić wymagania wszystkich klientów. Co więcej, należy pamiętać o tym, że dieta pudełkowa Środa Wielkopolska to nie tylko odpowiednie składniki i konkretne potrawy. Chodzi bowiem o to, że w takiej sytuacji równie istotna jest gramatura. W związku z tym podczas pakowania poszczególnych potraw do pudełek nieustannie należy kontrolować ich wielkość. Tak na przykład pudełko ze śniadaniem może być nawet kilka razy ważone, ponieważ to danie może składać się z pieczywa, wędliny, warzyw, czy jajek. Dlatego właśnie każdy składnik musi być odmierzony, by mieścił się w granicach normy danej diety. Chodzi nie tylko o fizyczną wielkość produktów, ale również o ich zawartość składników odżywczych i tym podobnych elementów. Dlatego właśnie praca w firmie cateringowej zajmującej się dietą pudełkową wymaga precyzji i skupienia, a przede wszystkim dobrej organizacji pracy. Chodzi bowiem o to, by każdy swoje posiłki otrzymał na czas.