Frytkownica gastronomiczna

0
178
Rate this post

Jednym z ważnych parametrów podczas doboru frytkownicy jest pojemność koszyka na frytki. Na jego wielkość warto zwrócić uwagę na równi z mocą urządzenia oraz pojemnością misy na olej. Jaki koszyk powinna posiadać wydajna frytkownica gastronomiczna? Najpopularniejsze frytkownice mają jeden kosz. Najmniejsza pojemność koszyka pozwala przygotować 3 standardowe porcje frytek. W małym lokalu gastronomicznym lepiej sprawdzi się urządzenie z większym koszykiem, w którym mieści się co najmniej 6 porcji. W dużych lokalach gastronomicznych koszyk powinien mieć pojemność powyżej 3,6 kg. W ten sposób smażenie będzie o wiele szybsze, a obsługa będzie mogła jednocześnie przygotować i wydać kilka porcji (np. zamówień frytka z kurczakiem i surówką czy z kebabem). Na rynki dostępne są także frytkownice z dwoma komorami. Doskonale sprawdzą się one do jednoczesnego usmażenia frytek i kurczaka , dlatego bardzo chętnie są wybierane przez budki z fast-foodami i restauracje serwujące tego typu dania. W poszczególnych komorach można ustawić różne temperatury.