KAPUSTA PEKIŃSKA Z BANANEM

0
15
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 1 kapusta pekińska (około 30 dag)
2. 6 marynowanych śliwek
3. 1 banan (około 20 dag)
4. 3 łyżki oleju słonecznikowego
5. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę oczyścić z wierzchnich zniszczonych liści, umyć, osączyć, osuszyć.
Przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w grube paski.
Banana obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki, śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki a połówki pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie składniki sałatki połączyć i delikatnie wymieszać.
Następnie przyrządzić sos: świeżo wyciśnięty sok z umytej cytryny wymieszać z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody (lub mineralnej z butelki) i 3 łyżkami oleju słonecznikowego. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówkę polać sosem, delikatnie wymieszać i przełożyć do czterech miseczek. Podawać z pieczywem lub jako przystawkę.