Idealnym trunkiem na gorące letnie dni jest kawa świeżo palona podawana na zimno. Iced latte sporządza się z kostek lodu, syropu smakowego, espresso, bitej śmietany oraz niekiedy z lodów (najczęściej waniliowych). Wyróżnić także można kawę frappe. Od Iced latte różni się ona tym, że nie jest sporządzana ze świeżo palonej kawy, tylko z kawy rozpuszczalnej. Kawa mrożona jest idealnym trunkiem na ochłodę podczas letnich upałów. Należy zadbać o to, by kawę mrożoną serwować w zimnych szklankach, tak by niska temperatura była utrzymywana jak najdłużej. Przechowywanie szklanek z przeznaczeniem do serwowania kawy mrożonej w lodówce gwarantuje wyższą jakość serwowanej kawy. Jeśli chcemy uniknąć efektu pobudzenia kofeiną każdy z rodzajów kawy można sporządzić z kawy, która jest pozbawiona kofeiny. Kawa świeżo palona bezkofeinowa jest idealnym napojem na wieczór, polecana dla koneserów, którzy kawę piją dla smaku, a nie dla efektu oraz dla osób z wysokim ciśnieniem, bądź w ciąży, które nie mogą spożywać kofeiny.