Kokosowy torcik

0
17
Rate this post

Składniki:

Na biszkopt:

1. 4 jajka
2. 12 dag mąki pszennej
3. 12 dag drobnego cukru
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 5 dag wiórków kokosowych
6. Tłuszcz i mąka krupczatka do wysmarowania formy

Na krem:

1. 1,5 szklanki mleka
2. 25 dag masła
3. 1 torebka waniliowego budyniu
4. 15 dag dżemu morelowego
5. 20 dag moreli z puszki

Do dekoracji: morele i wiórki kokosowe

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek; żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć obie masy, dodać przesianą przez sitko mąkę i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką, przełożyć do niej gotowe ciasto, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza i wstawić biszkopt na 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i cały czas mieszając ostudzić, a następnie mikserem zmiksować dodając po kawałku miękkie masło na gładki krem.
Dwa blaty ciasta posmarować dżemem i 2/3 kremem, na którym poukładać pokrojone i dobrze odsączone morele. Położyć blaty jeden na drugim i skleić. Wierzch i boki posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami a na wierzchu ułożyć dekoracyjnie morele.