Jedzenie prosto z Australii
Jak świat szeroki, tak różnorodne spotkać można na nim potrawy. Kuchnia gastronomiczna z jednego końca naszego globu różni się smakiem, ostrością i sposobem przygotowania od kuchni z drugiego jego końca.
Dla polskich koneserów i wielbicieli różnorodnych potraw, zapewne jedną z najbardziej egzotycznych i odległych jest, kuchnia australijska. Początkowo bazowała na angielskich potrawach, przywiezionych wraz z emigrantami i zesłańcami. Z upływem czasu, a w szczególności w ciągu ostatnich trzydziestu lat, kuchnia australijska doczekała się dużych zmian. Wpływ na to miała polityka wielokulturowości i otwarcie granic dla przybyszów z zewnątrz.
Na dzień dzisiejszy, Australijczycy gustują we wszystkim co najlepsze z całego świata, a w szczególności na jedzeniu wywodzącym się z południowo-wschodniej Azji i południowej Europy, skąd przybyło do nich najwięcej emigrantów.
Do najbardziej bliskich i wywodzących się z tego kraju potraw zaliczyć należy, zupę z groszku i szynki, australijski chlebek Damper, mięso z Emu oraz Witchetty grubs, czyli smakowite larwy.