Kuchnia chorwacka

1
350
Rate this post

Kuchnie świata są bardzo różnorodne i zaskakują swoim bogactwem i wspaniałymi daniami. Osoby, które lubią podróżować, mają na pewno różne doświadczenia kulinarne, ze swoich podróżny przywożą niejednokrotnie przepisy na potrawy, które im naprawdę zasmakowały. Podróżując np. po Chorwacji, oprócz pięknych widoków, krystalicznego morza i wspaniałych gór, można skosztować  różnorodne specjały. Kulinaria są tu zróżnicowane, tak jak poszczególne regiony. Przede wszystkim ma tu być smacznie i prosto. Ajvar to gęsty sos paprykowy, z dodatkiem bakłażanu i czosnku, może występować w wersji łagodnej i ostrej. Wzbogaca różne potrawy np. dania z grilla, kanapki, parówki, mięsa. Popularny jest też tzw. burek, tłusta potrawa, pochodzenia tureckiego. Jest to wielowarstwowe ciast. W Bośni można zjeść jego mięsną wersję. Popularne jest również baranie mięso tzw. Ćevapi, kształtem przypomina krótkie kiełbaski pieczone na ruszcie. Podaje się z cebulą i pieczywem. Kuchnia chorwacka jest różnorodna min. poprzez bogatą historię, duży wpływ ma kuchnia turecka.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.