Kuchnia niemiecka

1
148
Rate this post

Kuchnia niemiecka jest raczej uboga w warzywa, dominują potrawy mięsne. Kulinaria te łączą smak słodki  i kwaśny, ziemniaki często dodawane są nawet do naleśników, knedli czy sałatek. Kiełbasy są tu bardzo popularne, istnieje ich tu ponad tysiąc odmian. Kuchnia niemiecka ma w sobie wpływy kuchni polskiej, słowackiej, hiszpańskiej, tureckiej, czeskiej. Tradycyjne niemieckie potrawy to: zupa z węgorza, golonko z kapustą lub grochem puree. Często przygotowuje się tu marynowane mięso. Popularna jest również sałatka z ziemniaków, do której dodaje się smażony boczek, cebulę i przyprawy. Najbardziej popularnym napojem, jest piwo, które jest niepasteryzowane, zachowuje naturalny, chmielowy smak. Najpopularniejszym świętem, gdzie króluje piwo, jest Oktoberfest- święto piwa. Dla niektórych kuchnia niemiecka jest za ciężka i zbyt tłusta, inni znów lubią takie dania. Na zachodzie kraju dominują warzywa w posiłkach, zaś na południu np. w Bawarii dominują dania bardziej kaloryczne. Wszystko zależy od regionu.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.