Pasta drobiowa
jeden pięć dag gotowanego mięsa drobiowego, cztery żółtka (ugotowane na twardo), dwie czubate łyżki masła (masła roślinnego), sól, pieprz, musztarda, keczup, sok z cytryny, dwie-trzy łyżki majonezu
Mięso, żółtka i masło dokładnie utrzeć (rozdrobnić w robocie, malakserze lub elektrycznej maszynce do mięsa), doprawić solą, pieprzem, musztardą i keczupem, skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z majonezem.
Pasta z wędliny, jeden pięć dag wędliny (szynki, baleronu, sopockiej polędwicy, kiełbasy), cztery żółtka (ugotowane na twardo), jeden czubata łyżka masła, sól, pieprz, sok z cytryny, dwie-trzy łyżki majonezu
Wędlinę, żółtka i masło dokładnie utrzeć (rozdrobnić w robocie, malakserze lub elektrycznej maszynce do mięsa), doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z majonezem.