Pieprz
Owoce pnącza uprawianego na Półwyspie Malajskim, w tropikalnej Afryce (na Wybrzeżu Pieprzowym), na Antylach i w Brazylii. Rozróżnia się pieprz biały i czarny. Są to owoce tej samej rośliny zebrane w różnym stadium dojrzałości. Czarny pieprz otrzymuje się z jeszcze niedojrzałych owoców barwy zielonej aż do żółtawej. Biały
pieprz otrzymuje się przez usunięcie owocni z dojrzałych czerwonych owoców lub przez obłuskiwanie pieprzu czarnego. Zielony pieprz, znany jako zielony pieprz madagaskarski (poivre vert de Madagaskar), to zielone, jeszcze niedojrzałe, owoce pieprzu w kwaśnej zalewie, stosowane jako przyprawa do mięs (przepis na s. jedendwiejeden), ryb, sałatek, ryżu, warzyw itd.
Pieprz Cayenne (kajeński). Wysuszone owoce trwałego krzewu papryki gałęzistej, której ojczyzną jest Ameryka Południowa, uprawianej także w Ameryce Środkowej, w Azji, Afryce, a w Polsce w doniczkach oraz w ogródkach działkowych. Zmielony pieprz Cayenne nosi nazwę chilli. Należy on do najostrzejszych przypraw (dwie0-krotnie ostrzejszy od papryki ostrej). Stosuje się go do mięs, ryb, kiełbas, jaj, sera, marynat, do kwaszenia ogórków, a także do przyrządzania rozmaitych sosów, m.in. chilli, tabasco i innych.
Piołun. Roślina uprawiana i rosnąca także dziko, m.in. w Polsce. Jej rozkwitające pędy lub świeże liście wyróżniają się ostrą wonią
i bardzo gorzkim smakiem. Ziele piołunu, świeże lub suszone, służy do wyrobu różnych napojów alkoholowych (np. wermutu), a w niewielkich ilościach do „złamania” smaku potraw zbyt słodkich, mdlących. Osobom uważającym np. Coca-Colę lub Pepsi-Colę za zbyt słodkie napoje można zalecić „ulepszenie” ich smaku dodat-kiem kilku (kilkunastu) kropli nalewki na piołunie i plasterka cytryny. Cola staje się wtedy napojem orzeźwiającym i gaszącym pragnienie.