Pizza kalabryjska

0
160
Rate this post

Pizza kalabryjska

Pizza kalabryjska, ciasto: trzy dag mąki, jeden jeden/dwie dag drożdży, sól, ok. jeden/dwie szkl. wody, pięć dag smalcu, jeden jajo, pieprz oliwa (olej) do posmarowania blachy nałożenie: trzy – pięć dag pomidorów, cztery łyżki oliwy (oleju), jeden ząbek czosnku, jeden łyżeczka suszonej bazylii, jeden – pięć dag (mała puszka) tuńczyka w sosie własnym, jeden – dwie filetów z sardeli (można je zastąpić helskimi anchois), jeden czubata łyżka kaparów (można je zastąpić kaparami z nasturcji)

Z mąki, drożdży, szczypty soli i wody sporządzić ciasto. Zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić w cieple ok. czterypięć minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać smalec, żółtko i pieprz i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części dwie/trzy ciasta rozwałkować na grubość jeden jeden /dwie-jeden cm i ułożyć je na natłuszczonej oliwą (olejem) okrągłej blasze do pieczenia lub w tortownicy, tak aby obrzeże ciasta było podniesione na całym obwodzie. Pomidory obrać ze skórki (obieranie ułatwia sparzenie lub nacisk na owoce tępą stroną noża), odpestkować, pokrajać i udusić w oliwie razem z drobno posiekanym czosnkiem i pokruszoną bazylią. Po ostudzeniu dodać rozdrobnioną rybę, pokrajane na mniejsze kawałki filety z sardeli oraz odsączone kapary. Wymieszać i nałożyć na rozwałkowane ciasto. Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości ok. jeden/dwie cm o średnicy pozwalającej nakryć ciasto z dodatkami na blasze. Zawinąć na wierzch wystające obrzeże spodu i dokładnie zalepić. Posmarować wierzch białkiem i piec w średnio gorącym piekarniku ok. trzypięć minut, stale doglądając, by nie dopuścić do przypalenia. Uwaga. Ze względu na to, że filety z sardeli, helskie anchois, a także tuńczyk z konserwy są trudno dostępne w kraju, można w ogóle zrezygnować z tych pierwszych, a tuńczyka zastąpić inną morską rybą ugotowaną w osolonej wodzie z cebulą, listkiem laurowym i dwie-trzy ziarnkami angielskiego ziela. Rybę dobrze osączyć i ostudzić.