Pizza rybacka
ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag drożdży, sól, ok. jeden/dwie szkl. wody oliwa (olej) do posmarowania blachy nałożenie: jeden0 dag obranych krewetek, jeden0 dag małży, pięć dag pieczarek, jedendwie filetów z sardeli, dwie0 dag grojera (ementalera lub innego twardego sera), lebiodka (oregano), jedenjeden/dwie łyżki oliwy (oleju) jeden łyżka kaparów
Z mąki, drożdży, szczypty soli i wody sporządzić ciasto. Zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić w cieple na jeden/dwie-jeden godz. do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. jeden/dwie cm. Ułożyć je na natłuszczonej oliwą blasze do pieczenia lub w tortownicy, tak aby obrzeże ciasta było podniesione na całym obwodzie. Krewetki i małże, jeżeli surowe – ugotować, jeżeli z konserwy
– osączyć. Pieczarki obrać, umyć, dokładnie osączyć i pokrajać w cienkie plasterki. Ser zwiórkować na tarce z dużymi otworami. Nałożyć na ciasto, następnie rozrzucić na wierzchu krewetki i małże, filety z sardeli i pieczarki, posypać dobrze roztartą lebiodką (oregano) i lekko skropić całość oliwą (olejem). Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. trzy0 minut. Przed podaniem na stół przybrać kaparami.
Lotaryński torcik (kiszą) z boczkiem, ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jeden0 dag chudego boczku wędzonego, trzy jaja, trzy/cztery szkl. śmietany, sól, pieprz
Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia lub tortownicy, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. IMa cieście rozrzucić boczek pokrajany w wąskie paski długości dwie-trzy cm i przesmażony na patelni bez dodawania tłuszczu. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz i zalać ciasto z boczkiem. Piec w gorącym piekarniku ok. trzy0 minut. Jeżeli brzegi ciasta zbyt szybko się rumienią, obniżyć nieco temperaturę w piekarniku.