Placek orzechowy

0
255
Rate this post

Placek orzechowy

Placek orzechowy. Proporcje: 6 jajek, 18 dag cukru pudru, 12 dag wyłuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki tartej bułki, 2 dag tłuszczu do wysmarowania blachy, łyżka tartej bułki do wysypania blachy.

Długą, wąską blachę wysmarować masłem lub margaryną, wysypać tartą bułką. Wyłuskane orzechy zemleć w maszynce do orzechów. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pozostawiając łyżkę cukru do dodania pod koniec ubijanej piany z białek. Ubić z białek pianę. Na utarte żółtka wyłożyć pianę, wsypywać orzechy i tartą bułkę i ruchem od dna i boków naczynia ku środkowi ostrożnie mieszać aż do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy, wstawić do pieczenia do słabo nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia unikać potrząsania blachą, bo ciasto dość łatwo opada. Upieczony placek wystudzić w formie, a wyjąć okrawając najpierw brzegi, dopiero po wystudzeniu.

Przetwory z owoców i warzyw. Utrwalanie przetworzonych owoców i warzyw otrzymanych z działki jest nieodłączną częścią pracy wszystkich działkowiczów. Jest to działanie wynikające z podstaw tworzenia ogrodów działkowych, których celem jest m.in. poprawa wyżywienia rodziny. Faktycznie można to osiągnąć tylko wtedy, jeżeli spożycie owoców i warzyw będzie równomierne w ciągu całego roku, a nie tylko w okresie letnim i jesiennym. Na zimę, wiosnę i do nowych zbiorów można przygotować zapasy w postaci racjonalnie przetworzonych i utrwalonych przetworów.