SKŁADNIKI:
NA SOS:
1. 2 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego sałatkowego)
2. 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
3. 1 łyżeczka ciekłego miodu
4. Kilka kropli oleju sezamowego
NA SAŁATKĘ:
1. Pół kilograma pieczarek
2. 5 liści kapusty pekińskiej
3. 20 dag makaronu sojowego
4. 2 łyżki masła roślinnego
5. świeżo wyciśnięty sok z cytryny
6. 1 łyżka suszonego koperku
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Przyrządzić sos: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sos się schłodził.
Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Pieczarki oczyścić, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę obrać i drobno pokroić. Roztopić na patelni masło roślinne i wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić, a następnie dodać pieczarki i smażyć wszystko razem jakież 5 ? 7 minut na dosyć mocnym ogniu.
Zdjąć z patelni dodać suszony koperek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać dokładnie i ostudzić.
W garnku zagotować osoloną wodę. Makaron sojowy zalać ciepłą wodą i odcedzić, a następnie wrzucić do garnka z wrzątkiem i zagotować. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i dokładnie osączyć. Makaron dokładnie wymieszać z kapustą i pieczarkami i polać sosem.