SAŁATKA Z SELERA

0
14
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 2 selery
2. 25 dag pieczarek
3. 3 jajka
4. 2 winne jabłka
5. 2 łyżki łuskanych włoskich orzechów
6. świeżo wyciśnięty sok z cytryny
7. 2 łyżki majonezu
8. Sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Selery dokładnie umyć i ugotować w dużej ilości wody w skórce(uważać, żeby nie były zbyt miękkie, lepiej żeby były twardawe).
Pieczarki oczyścić i wrzucić na parę minut do osolonego wrzątku, odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Wyjąć z wody selery, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Pieczarki po ostudzeniu pokroić w plasterki. Jajka obrać i drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
W dużej misce zmieszać wszystkie produkty dodając orzechy włoskie.
Całość doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać majonez i delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.