SKŁADNIKI:
1. Puszka tuńczyka
2. Pół główki sałaty
3. Mała cebula
4. 10 pomidorków koktajlowych
5. 2 jajka
6. Oliwa
7. 30 dag fasolki szparagowej
8. Czarne oliwki (mały słoiczek)
9. Słoiczek sardeli
10. 1 łyżeczka musztardy
11. 2 ząbki czosnku
12. Bazylia
13. świeżo zmielony czarny pieprz
14. Opcjonalnie świeża papryka
WYKONANIE:
Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidorki umyć, osuszyć i poprzekrawać na połówki. Tuńczyka osączyć z zalewy.
Listki sałaty rozłożyć na talerzu, ugotowaną i ostudzoną fasolkę szparagową rozłożyć na listkach, następnie poukładać połówki pomidorków, dołożyć cząstki osączonego tuńczyka i posypać obraną i posiekaną drobno cebulą. Następnie posypać dokładnie osączonymi czarnymi oliwkami. Całość udekorować kawałkami jajka i 4 filecikami z sardeli.
Resztę sardeli zmiksować z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, dodać oliwę (1/3 szklanki), musztardę i wszystko dokładnie połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią i polać sosem sałatkę.