
Składniki:
1. 4 kotlety schabowe bez kości
2. Pęczek młodej marchewki
3. Pół główki młodej kapusty
4. 4 pomidory
5. 4 cebulki dymki
6. 1 mała cukinia
7. 1 ząbek czosnku
8. Zioła prowansalskie
9. 3 łyżki oliwy
10. Olej do smażenia
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kotlety umyć, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą, natrzeć nim mięso, a następnie oprószyć także czarnym pieprzem.
Warzywa oczyścić, marchewki oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki, kapustę pokroić na dosyć duże cząstki, pomidory na połówki, dymkę na kawałki a cukinię na plasterki (dosyć grube). Warzywa ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, polać oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić naczynie z warzywami na około 20 minut.
Kotlety usmażyć na oleju (po 3 minuty na każdą stronę), oprószyć ziołami prowansalskimi i przełożyć na warzywa. Naczynie przykryć i zapiekać danie jeszcze pół godziny.