UDZIEC Z INDYKA Z GRUSZKAMI

0
16
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. Udziec z indyka (1,2 kg)
2. 1,5 kg czerwonej cebuli
3. 4 gruszki
4. 2o dag brązowego cukru
5. 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
6. 5 dag rodzynek i 5 dag suszonej żurawiny
7. 10 łyżek oleju
8. 2 łyżki przyprawy do kurczaka
9. 2 łyżki masła
10. Ząbek czosnku
11. Sól, świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Udziec umyć, osuszyć, owinąć sznurkiem.
Przyprawy wymieszać z siedmioma łyżkami oleju i czosnkiem. Przygotowanym sosem natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Resztę oleju rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę i przesmażyć; dołożyć cukier i dalej smażyć ciągle mieszając. Po pięciu minutach dodać ocet i dusić cebulę około 20 minut często mieszając, aż cebula stanie się szklista. Do cebuli dodać rodzynki i żurawinę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Udziec po wyjęciu z lodówki ułożyć w brytfance i piec przez półtorej godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza, co jakiś czas podlewając kilkoma łyżkami wody.
Gruszki obrać i przekroić na połówki usunąć gniazda nasienne i obsmażyć na maśle. W zagłębienia nałożyć przygotowaną cebulę i ułożyć wokół udźca i zapiekać 15 minut.