Lokale gastronomiczne powstają zarówno w dużych miastach, jak i w małych miejscowościach. Jednak taki biznes lepiej rokuje w większej miejscowości, z powodu wzmożonego zapotrzebowania na posiłki. Z lokali gastronomicznych znajdujących się w miastach korzystają nie tylko pracownicy różnych zakładów, czy biur. Ale także młodzież szkolna, podróżni i turyści. Bardzo często też korzystają mieszkańcy miasta, którzy po ciężkim dniu spędzonym w pracy postanawiają wyjść wieczorem do restauracji. Albo podczas spaceru skorzystać z oferty budki z kebabem, czy hot dogami. By mógł działać jakikolwiek lokal w branży kulinarnej, to musi posiadać urządzenia gastronomiczne. Bardziej, lub mniej wyszukane, lecz są one niezbędne w takim specjalistycznym lokalu. Z pośród wszystkich istniejących można wymienić te podstawowe, które są absolutnym standardem w każdej restauracji. Jak i te specyficzne dla lokalu, w którym się znajdują. Każdy lokal dysponuje dziesiątkami, a nawet setkami sprzętu gastronomicznego. Rozpoczynając od nakryć stołowych, aż po zmywarki.