SKŁADNIKI:
1. 30 dag wołowej polędwicy
2. 2 łyżki musztardy
3. 3 łyżki oliwy
4. Cebula
5. łyżeczka miodu
6. Ząbek czosnku
7. 2 łyżki posiekanych ziół
8. 4 łyżki octu jabłkowego
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Wołową polędwicę dokładnie umyć, osuszyć, owinąć w aluminiową folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać miód, ocet, oliwę i musztardę intensywnie mieszając. Do zrobionego sosu dodać zioła, wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zmrożoną polędwicę pokroić bardzo ostrym nożem w bardzo cieniutkie plastry. Na talerzu rozprowadzić cienką warstwę sosu, na nim ułożyć plasterki wołowiny tak, aby nie było widać sosu. Na wierzchu można ułożyć plasterki sera owczego lub posypać startym parmezanem i udekorować oliwkami.