Wyposażenie gastronomii

0
194
Rate this post

Naczynia kuchenne stanowią wyposażenie gastronomii kuchni każdego domu. Czy jednak wiemy jak odpowiednio je dobrać? Przede wszystkim dobierając swój sprzęt do kuchni powinniśmy się kierować zasadą oszczędności energii. Po drugie wszystko powinno służyć sprawnemu przygotowywaniu posiłków, więc konieczne jest odpowiednie rozmieszczenie sprzętu w kuchni. Nie należy też umieszczać łatwopalnych produktów w pobliżu miejsca gdzie gotujemy, gdyż zagraża to bezpieczeństwu naszemu jak i naszego całego domu. Poza tym urządzenie gazowe zawsze musi się znajdować się jak najbliżej instalacji (doprowadzenia gazu), gdyż rur gazowych bezwzględnie nie wolno zabudowywać, muszą znajdować się na zewnątrz. Często nie zwracamy kompletnie uwagi na to jak rozmieszczamy naczynia na palnikach gazowych, gdyż uważamy że jest to nieistotne. Niewątpliwym błędem jest stawianie małych garnków na dużych palnikach oraz umiejscawianie dużego garnka na małym palniku. Obie czynności spowodują nadmierne pobieranie gazu przy nie optymalnym procesie gotowania.