Zapiekanka po szwedzku (z ziemniakami i anchois)

0
186
Rate this post

Zapiekanka to rodzaj pieczonej potrawy, do której przygotowania wystarczy jedno naczynie: mikstura różnych produktów (mięs, warzyw, makaronów, serów) –odpowiednio przyprawionych, które należy zapiec w piekarniku, czy w kuchence gazowej. Esencjonalny sos, który zazwyczaj im towarzyszy, nadając niezwykłego smaku i aromatu sprawia, że tego typu potrawy są znane na całym świecie:włoska lasagne ze specjalnego makaronu i mięsa czy grecka musaka z makaronu, mięsa i bakłażanów to tylko niektóre z najczęściej przyrządzanych zapiekanek

Szwedzka wersja zapiekanki

Do przygotowania szwedzkiej zapiekanki z ziemniakami i anchois będziecie potrzebować: 750g ziemniaków

100 gram odsączonych anchois,

10g masła,

pół drobno pokrojonej cebuli,

500ml śmietany kremówki,

jedna łyżka ziarnistej musztardy.

Potrawę najlepiej przygotować w piekarniku (polecam piekarnik Whirlpool lub innej sprawdzonej firmy).

Czas gotowania :1 godzina

Czas przygotowania :20 minut
Przygotowanie

Rozgrzej piekarniki do temperatury 190°C. Ziemniaki obierz i pokrój w grube paski. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, a następnie wyłóż połowę ziemniaków na dno i przykryj plasterkami cebuli. Na wierzchu ułóż odsączone uprzednio anchois. Przypraw pieprzem wedle uznania. Wyłóż na wierzch resztę ziemniaków. Śmietanę i musztardę ubij razem i przypraw pieprzem oraz szczyptą soli. Powstałym sosem polej ziemniaki. Zapiekaj w piekarniku przez 50-60 minut lub do chwili, aż zapiekanka będzie złota i upieczona.