Żeberka z młodymi warzywami

0
16
Rate this post

Składniki:

1. Około kilograma żeberek
2. 1 młody por
3. 2 dymki
4. 3 młode marchewki
5. Pół żółtej cukinii
6. 1 młody seler
7. 2 młode pietruszki
8. Pół litra bulionu (może być z kostki)
9. 4 łyżki oleju
10. 2 łyżki mąki pszennej
11. Listek laurowy, vegeta, 3 ziarenka ziela angielskiego
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje ( po dwie kostki w kawałku).
Warzywa oczyścić, (jeśli jest taka potrzeba to obrać lub oskrobać), umyć i osuszyć. Dymki pokroić na kawałki, marchewki i pietruszki w ukośne plasterki, cukinię w dosyć grube półtalarki a seler w słupki. Kawałki mięsa oprószyć mąką.
Na patelni mocno rozgrzać olej i na dużym ogniu szybko obsmażyć kawałki żeberek ze wszystkich stron, a następnie przełożyć do rondla. Obsypać vegetą, i pieprzem (ewentualnie solą, jeśli ktoś nie lubi nadmiaru vegety). Na tłuszczu, na którym smażyły się żeberka, zeszklić dymkę i por i przełożyć do rondla z mięsem. Dodać resztę składników (warzywa i przyprawy) zalać gorącym bulionem i dusić pod pokrywką około 40 minut.