Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem

0
170
Rate this post

Składniki:

1. 40 dag mięsa mielonego z łopatki
2. 1 kilogram ziemniaków
3. 1 nieduża zielona papryka
4. 1 nieduża czerwona papryka
5. 6 jajek
6. 1 łyżka masła
7. 2 ząbki czosnku
8. Niepełna szklanka śmietany kremówki
9. 20 dag tartego żółtego sera
10. 1 łyżka tartej bułki
11. Tłuszcz do formy
12. Słodka mielona papryka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry. 4 Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plastry.
Mięso doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Naczynie żaroodpornego naczynia ułożyć warstwę ziemniaków, a następnie warstwę mielonego mięsa i powciskać w nie paski papryki, ułożyć plastry jajek i ziemniaki. Układać warstwy do wyczerpania produktów (na wierzchu powinny być ziemniaki).
Śmietanę połączyć z dwoma jajkami, posolić. Sosem polać zapiekankę, posypać tartą bułką, poukładać kawałeczki masła i posypać żółtym serem. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.