Składniki:
1. Pół kilograma mięsa wołowego
2. 2 czubate łyżki mąki pszennej
3. 4 łyżki śmietany
4. 1 łyżka smalcu
5. Kilka suszonych grzybków
6. 1/3 szklanki kaszy gryczanej
7. 1 żółtko
8. 1 łyżka masła
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby namoczyć dużo wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem).
Mięso wołowe pokroić na plastry i lekko rozbić. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Namoczone grzyby pokroić w paseczki. Żółtko utrzeć z masłem, dodać pokrojone grzyby i kaszę. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym plastrze mięsa kłaść porcję farszu, rozsmarować, zwinąć zrazy i obwiązać nitką. Każdy zraz obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się grzyby i dusić około godziny. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić wodą i śmietaną. Zasmażkę wlać do rondla ze zrazami i dusić jeszcze kilka minut.