BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ

0
13
Rate this post

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki

Masa:
2 litry mleka
0,5 litra kwaśnej śmietany
4 jajka
0,25 kg margaryny lub masła
50 g alkoholu
1,5 szklanki cukru
Bakalie
Cytryna lub kwasek cytrynowy
Kakao
WYKONANIE: Zagotować mleko. Jajka ubić dodać śmietanę i kwasek cytrynowy(lub sok z cytryny), wlewać powoli do gotującego się mleka; gotować aż ser zacznie się scalać; odstawić,odcedzić wystudzić. Utrzeć masło z cukrem.Następnie powoli wciąż ucierając dodawać powstały z mleka twarożek. Gdy masa będzie już gładka dodać bakalie i alkohol. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, wymieszać. Zrobić biszkopt. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i na końcu ubitą pianę z białek. Upiec biszkopt. Podzielić na dwie części. Spód posmarować masą kakaową przykryć drugą częścią, posmarować masą białą. Udekorować lub ułożyć owoce i zalać galaretką.