MAKOWIEC

0
12
Rate this post

SPÓD ? składniki:

– 1kg.mąki
– 6 żółtek
– 0,5 l śmietany
– 25 dag margaryny
– 0,5 szklanki cukru
– 3 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– zapach

MASA-składniki:

– 0,5 kg maku suchego
– 5 jajek
– 2 szklanki cukru
– olejek migdałowy
– 2 łyżki miodu
– bakalie
– 0,25 kg margaryny
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać resztę składników, wymieszać a następnie zagnieść na gładką masę. Ciasto schłodzić,rozwałkować i wylepić blaszkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Mak zalać gorącą wodą i dziesięć minut gotować. Po tym czasie starannie odcedzić, żeby był prawie suchy. Następnie dwa razy zmielić. Margarynę utrzeć na gładką masę z żółtkami i cukrem, dodać olejek, miód, zmielony mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą z białek pianę. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i upiec. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego!!!