KRÓLEWIEC

0
17
Rate this post

Składniki:
Ciasto miodowe:
0,30 kg mąki
0,15 kg cukru
0,15 kg margaryny
2 łyżki ciekłego miodu
1 łyżka sody oczyszczanej
Biszkopt:

4 jajka
12 dag mąki
12 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
0,20 kg cukru
0,50 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny

Polewa:
0,50 kostki margaryny
Kakao
0,50 szklanki cukru
3 łyżki oleju
Trochę wody

Wykonanie: Zrobić ciasto miodowe: wszystkie składniki dokładnie zagnieść, rozwałkować, podzielić na dwie części i upiec osobne dwa placki. Zrobić biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Upiec. Krem: z podanych produktów ugotować budyń, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na białą masę,dodawać po trochę budyń w dalszym ciągu ucierając. Zrobić polewę: wszystkie składniki gotować aż do zgęstnienia. Placek miodowy posmarować kremem, nałożyć biszkopt, posmarować kremem, położyć drugi placek miodowy. Na wierzch rozsmarować polewę. Najlepszy jest na drugi dzień.