BANANOWE CIASTO

0
14
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 20 dag mąki
2. 4 dojrzałe banany
3. 20 dag cukru pudru
4. 10 dag zmielonych migdałów
5. 20 dag jogurtu greckiego
6. 4 duże jajka
7. 10 dag masła
8. 3 łyżki syropu klonowego
9. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Formę (kwadratową o boku 23 centymetry), natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wylać i rozprowadzić syrop klonowy. Trzy banany obrać i przekroić na pół wzdłuż; poukładać owoce na blaszce z syropem klonowym.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło cały czas ucierając i dodając czwarty obrany i roztarty banan. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i powoli dodać do ucieranego ciasta wraz z migdałami.
Na koniec wmieszać do ciasta jogurt. Całą masę przełożyć na banany w blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 ? 50 minut.
Przed wyjęciem ciasta z formy można je pozakłuwać i nasączyć syropem klonowym. Podawać z jogurtem.