Pasta mięsna

0
13
Rate this post

Pasta mięsna
Pięć dag pieczonego, duszonego lub gotowanego mięsa (cielęciny, wieprzowiny lub wołowiny), dwie-trzy łyżki majonezu (lub czosnkowego sosu), jeden łyżeczka musztardy, pieprz

Mięso przepuścić przez maszynkę lub dokładnie rozdrobnić w malakserze. Majonez lub sos czosnkowy (przepis na s. 9jeden) wymieszać z musztardą i pieprzem, połączyć ze zmielonym mięsem.

trzy – Coś na ząb Pasta serowa, jeden0 dag twardego sera lub twarogowego tłustego, jeden surowe żółtko, (jeden-dwie łyżki śmietany, masło, olej), sól, dwie ząbki czosnku, pieprz

Ser utrzeć na tarce i zmiksować z żółtkiem (jeżeli masa okaże się zbyt sucha, zwilżyć śmietaną lub dodać masło bądź olej), dodać sól utartą z czosnkiem i pieprz do smaku.

 

Pieczarki z serem

jedendwie średnich pieczarek o kapeluszach możliwie jednakowej wielkości, olej do smażenia, dwie0 dag twardego sera, jeden płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Pieczarki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, odciąć trzony. Kapelusze przesmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Ser pokroić w niezbyt grube plastry. Wykroić z nich tyle krążków, ile pieczarek. Średnica krążków powinna być nieco mniejsza od średnicy kapeluszy grzybów. Pieczarki zdjąć z patelni, do każdego kapelusza włożyć po jeden krążku sera, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem ze smażenia. Zapiec w piekarniku aż do stopienia sera. Przed podaniem oprószyć słodką papryką.

Uwaga. Pieczarki w tej postaci można też podawać jako gorące bawimordki. Pieczarki w śmietanie, cztery0 dag pieczarek, jeden spora cebula, dwie łyżki masła (margaryny), sól, pieprz, jeden/dwie szkl. śmietany, jeden żółtko, posiekany koperek

Pieczarki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Kapelusze i trzony pokrajać na średniej grubości plasterki. Bardzo drobno posiekaną cebulę dobrze zeszklić na maśle (margarynie), dodać pieczarki i razem dusić aż do prawie całkowitego odparowania wydzielonej wody. Pieczarki powinny być miękkie, ale nie zrumienione. Osolić, doprawić pieprzem, połączyć ze śmietaną i żółtkiem. Posypać siekanym koperkiem.