Biszkopt orzechowy

0
8
Rate this post

Składniki:

Na biszkopt:

1. 4 białka z jajek
2. 10 dag zmielonych laskowych orzechów
3. 10 dag cukru

Na masę:

1. 20 dag śmietankowego twarogu
2. Pół kilograma serka mascarpone
3. 2/3 szklanki cukru pudru
4. 2 łyżki soku z limonki
5. 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)

Na mus truskawkowy:

1. 3 szklanki oczyszczonych i umytych truskawek
2. 1 łyżka żelatyny
3. 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Ubić białka i powoli dosypywać cukier i zmielone orzechy laskowe.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przyrządzone ciasto i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, (jeśli jest termoobieg ? włączyć). Biszkopt ostudzić.
Twaróg śmietankowy utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po łyżce serek mascarpone ciągle ucierając a następnie sok z limonki i wodę różaną. Masę wyłożyć na zimny biszkopt. Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody. 1/3 Część truskawek zmiksować z cukrem pudrem, podgrzać i dodać żelatynę. Resztę truskawek ułożyć na masie serowej i zalać musem truskawkowym. Schłodzić.