Pieczywo na kanapki

0
191
Rate this post

Pieczywo na kanapki

Na kanapki nadaje się w zasadzie wszelkiego rodzaju pieczywo, a więc chleb biały pszenny, mieszany pszenno-żytni, żytni (razowiec), pumpernikiel oraz bułka (wrocławska). Pieczywo na kanapki nie powinno być zbyt świeże (najlepsze jest z poprzedniego dnia), ponieważ źle się kraje. Jeżeli kanapki przygotowuje się na bułce wrocławskiej, dobrze jest ją krajać nieco skośnie, jak kiełbasę, aby kromki nie były za małe. Zalecane wymiary: kwadraty czteryxcztery cm, okrągłe – średnica cztery cm, grubość pięć-7 mm. Pokrajane kromki chleba na kanapki powinny być okrojone ze skórki.

Kanapki z brie, dwie łyżki masła, dwie łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich, pieprz (najlepiej biały), cztery kromki białego chleba, jeden ser brie

Zmiękczone, ale nie stopione masło bardzo dobrze utrzeć z jeden łyżką rozdrobnionych orzechów włoskich aż do otrzymania jednolitej masy, oprószyć pieprzem. Jeżeli trzeba, przetrzeć na koniec przez sito. Kromki chleba bardzo lekko podpiec w toasterze lub w piekarniku. Drugą łyżkę orzechów włoskich lekko podpiec na ruszcie lub na suchej patelni. Kromki chleba posmarować sporządzonym orzechowym masłem, obłożyć serem pokrajanym na plastry i posypać orzechami.

Uwaga. W podobny sposób można przyrządzić także kanapki z camembertem. Kanapki z camembertem i migdałami jeden krążek camemberta, tyle wagowo masła, ile sera, cztery kromki białego chleba, sól, pieprz,

jeden- jeden jeden/dwie łyżki rozdrobnionych migdałów. W miarę dojrzały ser obrać z pokrytej pleśnią skórki i bardzo dokładnie utrzeć z nieco zmiękczonym masłem. Otrzymaną masę

lekko osolić i doprawić pieprzem, po czym posmarować nią kromki chleba. Migdały lekko podpiec na ruszcie lub suchej patelni, zemleć w maszynce lub zwiórkować. Posypać nimi kanapki.