Żeberka w kapuście

0
15
Rate this post

Składniki:

1. 1 kilogram żeberek
2. 2 marchewki
3. 1 cebula
4. Średnia główka słodkiej kapusty
5. Przyprawy: rozmaryn, jałowiec, majeranek
6. Sól
7. pieprz ziołowy

Wykonanie:

Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać i obtoczyć w nich porcje mięsa. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, odłożyć 4 całe liście a resztę drobno poszatkować. Na dno brytfanki położyć całe liście kapusty a na nich ułożyć warstwę z żeberek a na niej warstwę poszatkowanej kapusty; posolić i posypać ziołowym pieprzem. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki, a obraną cebulę w piórka. Z tych warzyw ułożyć następną warstwę a następnie znowu kapustę posypaną solą i pieprzem.
Całość szczelnie przykryć i dusić na maleńkim ogniu przez około 3 godziny.
Można także posypać po wierzchu kminkiem.