KAPUSTA PEKIŃSKA Z POMARAŃCZAMI

0
14
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 1 kapusta pekińska (około 30 dag)
2. 2 marchewki (około 15 dag)
3. 1 pomarańcza (około 20 dag)
4. 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
5. 3 łyżki oleju słonecznikowego
6. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę umyć, osączyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w paseczki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą gorącą wodą, opłukać i osuszyć, a następnie otrzeć na tarce skórkę. Obrać z białej błonki i pokroić w kostkę.
Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną pomarańczą, skórką pomarańczową i posiekanymi grubo orzechami włoskimi.
Przygotować sos: z umytej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z olejem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatkę rozłożyć do czterech małych salaterek i polać zrobionym sosem. Wymieszać delikatnie.