Podróż kulinarna

0
12
Rate this post

Prawdziwi smakosze poszukują wciąż nowych smaków, jest to pewnego rodzaju podróż kulinarna. Poszukując różnych dań można wypróbować wszelkie kuchnie świata. Inspiracją mogą być kulinaria kuchni chorwackiej, która jest bardzo urozmaicona, zawiera w sobie np. wpływy kuchni tureckiej. Popularne są tu owoce morza, ryby, egzotyczne owoce dodawane do deserów i sałatek. Często serwowana jest musaka, sarma, różne rodzaje risotta. Popularna jest tu jagnięcina, cielęcina, baranina i wieprzowina. Ryby piecze się na ruszcie, dusi bądź po prostu gotuje. Serwuje się grillowane kalmary czy langusty. W restauracjach często serwuje się mięsne lub rybne ?talerze? dla dwóch osób. Znajdują się tu mieszanki różnorodnych owoców morza, ryb, raków morskich czy mięsa. Tradycją są wina produkowane z winnej latorośli czy rakije. Kulinaria zróżnicowane są od regionu, np. specjałem Istrii są trufle. Te grzyby są bardzo cenne i mają niezwykły aromat. Trzeba oczywiście wiedzieć w jaki sposób przygotować z nich potrawy, by nie stracić cennych walorów smakowych.