Rolada ze schabu

0
15
Rate this post

Składniki:

1. 1,5 kilograma schabu
2. 40 dag młodych różnych warzyw ( na przykład marchewka, fasolka szparagowa, cukinia i co kto lubi)
3. 3 łyżki kukurydzy puszki
4. 3 ząbki czosnku
5. 1 cebula
6. 2 łyżki masła
7. 6 łyżek zmielonego twarogu
8. 1 łyżka miodu (lipowego)
9. 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Warzywa w zależności od rodzaju, oczyścić, oskrobać, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (najlepiej każde warzywo w osobnym garnku). Po ugotowaniu, odcedzić i odłożyć do wystygnięcia. Kukurydzę odsączyć i wymieszać z zimnymi warzywami.
Mięso dokładnie umyć i wysuszyć. Rozciąć tak, aby powstał duży płat.
Rozbić dobrze tłuczkiem i oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Wymieszać z zimnymi warzywami i zmielonym twarogiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozsmarować na środku mięsnego płata. Zwinąć roladę, spiąć wykałaczkami. W brytfance rozgrzać masło i obsmażyć z każdej strony, a następnie brytfankę wstawić na półtorej godziny do nagrzanego (190 stopni Celsjusza) piekarnika. Podlewać wytworzonym sosem, a na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować miodem wymieszanym z mieloną papryką.